Gunnar Nilssons Vandringspris!

Här startar Earl Grey Johnny va Geöur du. I bakgrunden väntar Irja på sin tur.

Torsdag 24 augusti 2017. Idag var det dags för klubbtävling, Gunnar Nilssons Vandringspris. Gunnar Nilsson som instiftat priset är inte vem som helst utan närmast en legend inom cykelsporten. Han var påtänkt till OS i Berlin 1936 men blev petad i sista stund för att han ansågs för ung. Senare blev han påkörd av en lastbil som definitivt satte punkt för hans cykelkarriär. Då blev han ledare och var ordförande för Landskrona Cykelklubb och Skånes Cykelförbund. Nu har han fyllt 102 år. Det finns en artikel att läsa om Gunnar i samband med att han fyllde 100: https://www.hd.se/2016-05-14/hundraaringen-som-blev-en-legend.

Det var till att dra på de tighta trikåerna och rulla upp till Kiosken i Häljarp där start och mål ligger för denna tävling. På väg dit så möttes en fruktansvärt hal Pontus. Hopkrupen och allt aero kom han mötande mellan Häljarp och Saxtorp. Tjyvträning innan tävlingen? Aj, aj, aj, tänkte Elitaren. Då blir det ingen förstaplats idag i alla fall. Att rå på Pontus och hans pistonger till ben är ju inte nåbart. Lång som en kärleksroman är han och benen pumpar på som pistongerna på ett ånglok. Allt efter hand så ramlade det in folk. Kicken & Inger, Earl Grey och Gabriel, Sara med sinn son, Johnny va Geöur du(som vanligt helt klädd i svart), Mini fast på MTB, Micke från Teckomatorp och så Irja som ganska nyligen köpt en racerhoj och siktade på Vätternrundan nästa år. Jättekul.

Med en minuts mellanrum startade de tävlande. När starten gick så var det till att trycka på. En lätt motvind som i Saxtorp blev mer av en kantvind. Strax inna Saxtorp så blev Elitaren omkörd av Pontus i sin hala utstyrsel. Den minuten han startat efter Elitaren var alltså upphunnen innan Saxtorp. Vinddraget vid passagen förpassade nästan Elitaren ut i diket…

Dösjebro nalkades och passerades för att säga Västra Karaby nästa. Det var en del trafik på vägen men bilisterna visade hänsyn och höll över lag bra avstånd. Det märks en skillnad. De allra flesta bilisterna nuförtiden visar större hänsyn och lämnar gott om utrymme till cyklisterna. Det är inte speciellt trevligt att han en bil som kommer i åttio-nittio knyck. eller kanske till och med snabbare, att passera på någon enstaka decimeters avstånd…

När Kävlinge och vändpunkten nalkades så kom Johnny va Geöur du ångandes och strax så dök hale-Pontus upp. Sadeln halvmetern högre än styret. Fruktansvärt aero med rumpan så högt upp. Han får nog passa sig så att han inte kommer hem med en bukett blommor i baken när han ångar runt i den ställningen! Ett ögonblick senare så dök Teckomatorps-Micke upp och visade tummen upp.

Efter vändpunkten så blev vinden en aningens med. Det gick lite fortare med samma ansträngning. Nu var det samma väg igen som på utresan fast i omvänd ordning. Det blev omvänd ordning på bilisterna också. Två rötägg susade förbi i sina plåtmissiler med bara ett par decimeter till godo. Riktigt otäckt. Helt onödiga och in i h-e farliga passager. Vid båda tillfällena var det helt fritt att använda mötande körbana. Första bilen en Toyota Auris med registreringsnummer KAL203 som ägs av Solvig Ann-Christin Carlsson från Marieholm. Andra bilen var en Dacia Logan med registreringsnummer JWE545. Bilen ägs av Anna Christina Hildegard Sandström från Furulund. Är det någon som känner någon av dessa så berätta gärna hur bilarna användes idag. Det kunde slutat med fula bulor och repor. Hjärnsubstans och blod kan man ju lätt skölja bort med kallt vatten innan det fått torka in…

Men snart var Dösjebro passerat på återvägen och då är det inte så långt till Saxtorp där det blev medvind. Inte för att det var så mycket vind, men det gör skillnad ändå. De sista kilometrarna då var det bara till att trampa på och ge det sista som fanns. Se till så det inte fanns krafter över efter målgång.

Pontus var snabbast av alla, tätt följd av Johnny va Geöur du. En lucka sedan till Teckomatorps-Micke och ytterligare en till Elitaren.

Irja Sahanne var snabbaste dam. Kanonprestation vid första tävlingen!

Nästa träning på söndag och då börjar även barnträningen. Då samlas vi på Järavallen vid parkeringen norr om stora sjön. Infart mot Brukshundklubb och sedan första vägen till höger. Racer eller MTB, valet är ditt. Barnträningen börjar 09.00 och vuxenträningen 10.00. Välkomna!

Visst är cykel en kramgo sport!
Så glad blev Irja när hon var snabbaste dam i sin första cykeltävling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 + 18 =